M P É E
MAGYAR PSZICHOLÓGUSOK ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE
FRISSÍTÉS: 2017. Szeptember 05. Skip Navigation Links
HÍREK
Skip Navigation Links
EGYESÜLET
Skip Navigation Links
JELENTKEZÉS
Skip Navigation Links
KAPCSOLAT
Skip Navigation Links
HONLAPTÉRKÉP
Skip Navigation Links
ORVOSKAMARAI TAGSÁG HÍREI
Skip Navigation Links
JOGSZABÁLYOK
Skip Navigation Links
SZAKMAI PROTOKOLLOK
Skip Navigation Links
PSZICHOLÓGIAI SZOLGÁLTATÓK
Skip Navigation Links
HITELES PSZICHOLÓGUS NÉVSOROK
Skip Navigation Links
MAGYAR PSZICHOLÓGUS KAMARA
Skip Navigation Links
VÁLLALKOZÁS
Skip Navigation Links
JOGI ÉS ADÓZÁSI TANÁCSADÁS

ORVOSKAMARAI HÍREK


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011. július elsején módosította az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvényt. A törvény nem rendelkezett arról, hogy a klinikai pszichológusok kamarai tagsága miként rendeződik. Egyesületünk Alapszabályunkban foglalt küldetésének megfelelően azon az állásponton volt, hogy a pszichológus szakmának önálló szakmai kamarára van szüksége, amelynek minden pszichológus tagja lehet. 

A helyzet megoldását kérve levelet írtunk 2011. áprilisában a minisztériumnak, amelyben kértük a Magyar Pszichológus Kamara létrehozását. A minisztérium vezetése levelünkre július elején válaszolt.

A kamarai tagság rendezése ügyében egyesületünk kérte az újonnan megalakult Klinikai Pszichológiai kollégium közbenjárását is, melyet meg is tettek, és munkájuk eredményéről értesítették a klinikai pszichológusokat.

A kollégium levele alapján a területileg illetékes orvoskamarai szervezetnél kell belépni. A levél erre vonatkozóan pontos segítséget ad mindenkinek. A dokumentumokat a MOK honlapjáról lehet letölteni.


MOK Tagdíjszabályzat megtekintése.

EEKH tájékoztatója a működési engedélyekkel, továbbképzésekkel kapcsolatban


2012. NOVEMBER 22.
KLINIKUSOK FIGYELEM

A Magyar Orvosi Kamara 2011.06.01. óta csoportos élet- és balesetbiztosítással rendelkezik az MKB Életbiztosítónál 80 év alatti tagjaira vonatkozóan. A biztosítás díját a MOK fizeti, így a tagoknak ingyenes, ezzel kapcsolatban nincs kötelező teendőjük, mindössze az interneten is megtehető igénybejelentést kell elkészíteniük.

Részletek és igénybejelentés

2012.MÁRCIUS 28.
MEGALAKULT A MOK KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGIAI CSOPORTJA

A Klinikai Pszichológiai Tagozat és az Orvosi Kamara tájékoztatása szerint megalakult a kamarán belül a klinikai pszichológiai csoport.


FIGYELEMFELHÍÁS A KAMARA RÉSZÉRŐL

''Az egészségügyben dolgozó egészségügyi végzettséggel rendelkező diplomásoknak törvényben foglalt kötelezettségük a kamarai tagság, amely a működési engedély feltétele. A nyilvántartásokból kitűnik, hogy az egészségügyi alkalmazásban lévő kollegák (azok is, akik ÁNTSZ engedéllyel magángyakorlatot folytatnak) között számosan vannak olyanok, akik még nem kezdeményezték a területileg illetékes szervezetnél kamarai tagságukat.  A törvényben foglalt határidő (2011. augusztus 31.) rég lejárt, de van még egy hónap türelmi idő.  Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a kollegák, akiket érint a kötelező kamarai tagság, jelentkezzenek a területileg illetékes '


2012. FEBRUÁR 15.
ORVOSI KAMARAI TAGSÁGI KÁRTYA

Klnikus pszichológusok Orvosi Kamarai tagságukat igazoló kártyát várhatóan február végétől, március elejétől kapják meg, tájkozatta egyesületünket a MOK
országos hivatal vezetője, Dr. Gyenes Géza.

2012. JANUÁR 23.
TILTAKOZÁS A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARAI REGISZTRÁCIÓ ELLEN

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében leszögezi: nem értenek egyet a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításával, amelynek értelmében január elsejétől valamennyi egyéni és társas vállalkozás számára kötelezővé tették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) történő regisztrációt.

A gazdasági kamarákról szóló törvény értelmében 2012. január 1.-től minden vállalkozó köteles a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába regisztrálni.
Azokra a vállalkozóként dolgozó klinikai szakpszichológusokra is vonatkozik ez, akik már tagjai a MOK-nak. A MOK már korábban javasolta, hogy ez alól azok a vállalkozásban dolgozó orvosok, "amelyek árbevételének több mint fele kötelező köztestületi kamarai tagságot feltételező tevékenység folytán keletkezik, mentesüljön az MKIK-tagság alól... elnökségi ülésén úgy határozott: haladéktalanul kezdeményezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába kötelező regisztrációt előíró törvény módosítását. Egyúttal felszólították tagságukat, hogy amíg a törvénymódosítás sorsa el nem dől, ne regisztráljanak az MKIK-be." (Idézet a MOK nyilatkozatából)

FIGYELEM  - ORVOSI KAMARAI TAGSÁG A MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY HOSSZABBÍTÁS EGYIK FELTÉTELE

Az Egészségügyi Engedélyezési Intézet a működési engedélyek meghosszabbításánál kéri az Orvos Kamara tagságát. Kérjük, figyeljenek a tagsággal járó kötelezettségekre.
Emlékeztetőül, mint honlapunkon ( www.pszichoerdek.hu-n  ) is írtuk már a szakma és a minisztérium egyeztetéseinek eredményeként tegnapi nappal a parlament elfogadta a egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását, aminek alapján nevelési tanácsadóban vagy más intézményben dolgozó, nem egészségügyi minősítésű kollégáink is tagjai lehetnek az Orvosi Kamarának, azaz megtarthatják továbbra is működési engedélyüket.
Ajánljuk minden tagunknak ismételten figyelmébe az EEKH tájékoztatóját, amelyben mind a továbbképzésekről, mind a megújítási teendőkről részletes tudnivalókat találhatnak.

PECSÉTHASZNÁLAT LEHETŐSÉGE PSZICHOLÓGUSOKNAK

Az Orvosi Kamarai tagság felveti a pszichológusok esetében is a pecsét használat lehetőségét, amelynek pszichológiai szakvélemények készítése során fokozott jelentősége van. Számos esetben kaptunk hírt arról, hogy illetéktelenek pszichológiai szakvéleményeket írnak, így ha ebben a kérdésben előre tudunk lépni, akkor ismét egy akadály állítható a pszichológiával visszaélők elé.

Egyesületünk az illetékes minisztériumnál, az Orvosi Kamaránál, az EEKH-nál el fog járni, hogy a klinikai pszichológusok is kapjanak pecséthasználati jogot a nyilvántartásba vétel során akárcsak az orvosok.

2011. DECEMBER 06.
ELFOGADTÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SALÁTA TÖRVÉNYT

A nem egészségügyi dolgozónak minősülő klinikai pszichológus kollégáink is tagjai lehetnek az Orvosi Kamarának

RÉSZLETEKET LD. ALÁBB

2011. NOVEMBER 17.
A KAMARAI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁT TERVEZIK

a klinikai pszichológusok Orvosi Kamarába való belépésével kapcsolatban.
Sok tagunk keresett meg azzal a problémával, hogy a klinikai pszichológusok számára előírt Orvosi Kamarai belépés során problémát jelentett, hogy törvény egészségügyi dolgozói minősítéshez kötötte a belépést, amivel több kollégánk nem rendelkezik, pl. nevelési tanácsadóban, rendvédelemnél, rehabilitációban, stb. A Klinikai Pszichológiai Kollégium, MPT és MPÉE minisztériummal való egyeztetésének eredményeként
a minisztérium a jogszabály változtatását kezdeményezi. A tervezett változtatás a fenti feltételt nem kívánja meg a belépéshez. Tudomásunk szerint a jogszabályváltozás még csak tervezet és nem került a parlament elé.
Tervezet letöltése (forrás: www.kormány.hu )


2011. SZEPTEMBER 14.
KAMARAI BELÉPÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

BELÉPÉSI ŰRLAP

Megjelent az Orvosi Kamara új belépési űrlapja, amelyen klinikai pszichológus kollégáink is beléphetnek a szervezetbe. (A régebbi űrlap erre nem adott lehetőséget. ) Elérhető a MOK honlapján a következő címen

A belépés során annál a kamarai területi szervezetnél kell jelentkezni és érdeklődni, amelynek területén kollégáink a terápiás tevékenységet folytatják.

MOK Területi szervezetek listája

Copyright MPÉE ©